Notícies

Das (La Cerdanya) – 02.05.2014  -  Reportatge del Telenotícies Comarques de Girona de TV3 de Das i la nostra planta de trituració.

Podeu visualitzar el reportatge en aquest enllàç: VISUALITZA EL REPORTATGE

 

Das (La Cerdanya) – 24.03.2014  -  Inauguració d’una planta de trituració i garbellament d’estella forestal a Das (La Cerdanya)

Enerfust es proposa centralitzar la gestió de fusta per a biomassa a la Cerdanya amb la obertura d’una planta de trituratge i distribució d’estella i pèl·let a Mosoll.

Veure PDF

 

Palamós – 19.11.2013  -  La biomassa catalana, de camí cap a Itàlia

Del port de Palamós sortirà en els pròxims minuts un vaixell cap a Itàlia carregat d’estella forestal, de massa recollida dels boscos i triturada per fer-ne combustible. L’empresa que la produeix ha d’exportar-la pràcticament tota.

Veure Vídeo

 

21.01.2012  -  I Fira de la Biomassa Forestal

Enerfust estarà present a la I Fira de la Biomassa Forestal que es celebrarà al recinte Firal de Vic els propers dies 23, 24 i 25 de febrer.

Aquesta és la primera fira que es celebra a Catalunya sobre la temàtica, i es preveu que serveixi tant per crear noves línies de negoci entre les empreses d’aquest sector, com a conscienciació popular i promoció de l’ús de la biomassa forestal com a ús energètic.

Enerfust a més, farà una presentació comercial de l’empresa per tal d’explicar a què ens dediquem i quins són els nostres objectius.
Us convidem a passar pel nostre stand i conèixer-nos !

Per més informació podeu visitar la web de la fira: www.firabiomassa.cat

 

 

30.12.2011

ENERFUST està apilant 4.000 tones d’estella forestal amb una humitat del 30% al port de Palamós per carregar un vaixell el proper dia 23 de Gener del 2012. Aquesta estella s’utilitzarà per produir energia elèctrica a una central d’Itàlia.

Aquesta estella prové de la neteja de boscos de la província de Girona i de diferents treballs silvícoles que s’han anat realitzant per tal de poder mantenir els boscos en el millor estat possible.

 

Més informació de la notícia:

Diari de Girona: http://www.diaridegirona.cat/comarques

 

Actualització 21.01.2012:

Noticia de La Vanguardia publicada el dia 21 de febre del 2012 referent a les exportacions d’estella forestal produïda de les netejes de boscos i tractaments silvícoles a Girona.

http://www.lavanguardia.com/vida/20120221/54257973761/oro-verde-italia.html

18.3.2011 – Els promotors de la planta de Cassà mantenen el projecte

Els promotors de la planta de biomassa de Cassà de la Selva volen llegir amb atenció l’informe d’Urbanisme de la Generalitat, després que la comissió suspengués dimecres la sol·licitud per construir-la. Segons Melcior Soler, un dels socis de l’empresa que porta el projecte Enerfust XXI, “feia mesos que estàvem pendents de la resolució, i ara estudiarem ben bé què és el que volen i el perquè de la decisió”. Segons va explicar el director general d’Urbanisme, Pere Solà, la decisió va ser determinada perquè l’Ajuntament no ha canviat la qualificació dels terrenys, que són rústics i que considera que haurien de ser urbans per permetre-hi la instal·lació. Soler, però, va afirmar que tot i aquest entrebanc mantenen la voluntat de tirar endavant el projecte, i d’intentar que no es dilati excessivament en el temps: “En un moment com el que estem, enmig d’un debat energètic i en què a Catalunya només un 17% de l’energia que es produeix ve d’energies renovables, el que reclamem és que ens ajudin davant projectes d’aquesta mena”. De fet, Soler ha insistit en el suport que han rebut sempre de l’Ajuntament de Cassà, i creu que el projecte “encaixa amb el territori, i també en aquests moments de crisi econòmica”. Disposar d’una planta de biomassa d’estella forestal és una de les grans reivindicacions del sector, que així trobaria sortida per a bona part de la fusta dels boscos gironins.
17.03.11 – Destaca que tant el projecte com l’emplaçament són molt bons però que abans l’Ajuntament ha d’adaptar-hi el pla general

Roses Castelló d’Empúries Cassà de la Selva Forallac

La comissió d’Urbanisme de Girona va suspendre ahir la planta de biomassa d’estella forestal de Cassà de la Selva. El motiu és d’adaptació al planejament, ja que segons el director general d’Urbanisme, Pere Solà, veuen bé “tant el projecte com la ubicació que han triat, prop d’una zona industrial”. El problema és que cal modificar el planejament urbanístic, de manera que els terrenys passin de ser sòl rústic a ser sòl urbà i es prevegi el vial d’accés a la planta. Aquest és un tràmit que ara haurà de fer l’Ajuntament de Cassà abans de poder aprovar la planta.

 

12.3.2011 – Envien 3.000 tones de fusta de les nevades a Dinamarca

L’encariment del petroli, la manca d’estella al país escandinau i la falta d’infraestructures per tractar-la a Catalunya han propiciat la remesa

ACN/DDG
La ciutat danesa de Randers, d’uns 60.000 habitants, s’escalfarà amb els arbres que van caure fa un any amb les intenses nevades. La fusta, convertida en estelles, viatjarà des d’ahir a bord d’un vaixell de més de 100 metres d’eslora que aquesta setmana ha estat amarrat a Palamós, des d’on s’ha efectuat el carregament d’unes 3.000 tones. L’encariment del petroli i la falta d’estella a aquesta zona han propiciat que es pogués dur a terme aquesta exportació, la primera que es fa a Escandinàvia. Fins ara, s’havien enviat vaixells a Itàlia. Les empreses gironines Enerfust XXI i Biomassa del Gironès estan al capdavant d’aquesta operació, juntament amb la multinacional Inter Fuel. D’aquí 15 dies està previst un nou vaixell a Dinamarca, i tres més a Itàlia.
Deu dies és el temps que trigarà el Hanseatic Swon per arribar fins a Randers. Aquest vaixell entrarà pels fiords, gelats durant aquesta època de l’any, i permetrà que habitants d’aquesta ciutat es puguin escalfar amb la fusta de les nevades i les estelles dels arbres que l’estiu passat es van veure afectats per l’incendi de Vilopriu.
Durant tres dies, una grua de grans dimensions i dues retroexcavadores han treballat amb intensitat per poder passar l’estella forestal a l’interior de la bodega del vaixell. “És una operació estratègica”, explica el gerent de Biomassa del Gironès, Toni Arimany. Biomassa del Gironès s’ha encarregat de la gestió de la fusta dels boscos afectats per les nevades i de l’incendi de Vilopriu, mentre Enerfust XXI, que impulsa la planta de biomassa de Cassà, s’ha ocupat de la trituració. La fusta s’ha venut a Inter Fuels, que és qui l’envia.
Aquesta és una fusta de qualitat “excel·lent”, segons Arimany, ja que té menys del 30% d’humitat i no té fulla, a causa del foc i les nevades que van trinxar els arbres (pins, alzines, roures i pollancres). Tot i que aquesta és una operació amb “destinació atípica”, que els ha permès obrir mercat a un altre lloc que no sigui a Itàlia, l’objectiu final és que la crema d’aquesta biomassa es pugui fer a Catalunya. Actualment, però, no hi ha les infraestructures ni les instal·lacions adequades, tot i que esperen que sigui possible d’aquí a dos anys llargs. Es tractaria de desenvolupar plantes de biomassa de caràcter local, com la que hi ha planificada a Cassà de la Selva. Fins llavors, la fusta acumulada de les nevades haurà de trobar una sortida a través de les exportacions.

Càrrega d´estelles a Palamós.

 

12.1.2011 – Las normas sobre bioenergía se presentarán en BioPro Expo

TAPPI

Las organizaciones del sector energético necesitan más normas que promuevan la consistencia de la información sobre la industria de la biomasa y los biocombustibles. TAPPI y ANSI (entidad normalizadora de los sectores forestal, papelero y de envases) están organizando un Standards Summit para marzo de 2001, a fin de cubrir la demanda de normalización de ensayos y mejores prácticas en las tecnologías de bioenergía y conversión de biomasa. Según Don Guay, presidente del grupo de trabajo de TAPPI formado en 2010, “Nuestro grupo ha estado trabajando diligentemente para diseñar el marco para un debate sobre normalización en BioPro Expo”. Para Colleen Walker, director de proyecto de TAPPI, “es necesario que las normas nacionales están orientadas hacia la caracterización de la biomasa como materia prima, así como hacia los diferentes tratamientos químicos y biológicos que se utilizar para tratar el material”. Hoy en día hay muchos procedimientos establecidos y en uso, pero no son normas nacionales, ni hay consenso sobre su uso. Las normas nacionales son importantes puesto que proporcionan una orientación universal para todos”.

12.1.2011 – Greenpeace apuesta por la biomasa para valorizar determinados aprovechamientos forestales

Miguel Ángel Soto, responsable de las campañas de Bosques de Greenpeace en España, entiende que “el desarrollo de la biomasa como una fuente de energía renovable podría ayudar a valorizar los aprovechamientos y trabajos forestales”. Así lo manifiesta en el blog de la organización, desde el cual se lanza un mensaje de optimismo para este Año Internacional de los Bosques. Miguel Ángel Soto centra su optimismo principalmente en España, donde piensa que se podría aprovechar el Año Internacional de los Bosques declarado por la ONU para recordar a la ciudadanía que hay una superficie forestal considerable, pero marginada en la agenda política y en los presupuestos. Y habla de gestión forestal, y dentro de ésta de la bioenergía: “El desarrollo de la biomasa como una fuente de energía renovable podría ayudar a valorizar estos aprovechamientos y trabajos forestales”. El responsable de Bosques de Greenpeace considera que “podríamos, además de plantar árboles (algo siempre positivo), decir a la sociedad que hay que cortar. Además de para producir bienes (madera, corcho, resina, papel), la gestión forestal es necesaria”. Esta gestión llevaría también a reducir la densidad de muchas zonas con exceso de arbolado, en antiguas repoblaciones y también en zonas regeneradas a partir del abandono del medio rural. Insiste en que, “a veces, tan importante como plantar árboles, es cortar árboles”.

11.1.2011 – Més vaixells per portar biomassa cap a Itàlia

Aquesta primavera tornaran a salpar més mercants per donar sortida a fusta de l’Ardenya i les Gavarres
La planta de cogeneració amb estella forestal de Cassà, encallada a Urbanisme

La fusta que es va acumular als boscos gironins arran de la nevada del 8 de març continua retirant-se de mica en mica. Però la falta d’una sortida local obligarà a contractar més viatges cap a Itàlia aquesta primavera per enviar-la cap a plantes de biomassa d’aquest país. De fet, la planta de cogeneració amb estella forestal que s’ha de fer a Cassà de la Selva continua a l’espera de rebre el vistiplau de la comissió d’Urbanisme de Girona. Des de l’octubre que els promotors del projecte –l’empresa Enerfust XXI– estan esperant la resolució, i fins que no l’obtinguin no podran tramitar els permisos a Energia i Mines i altres aspectes lligats al desenvolupament del projecte.

Camions descarregant biomassa al port de Palamós, per portar-la després en vaixell cap a Itàlia, l’octubre passat. Foto: A.VILAR.

Un dels socis de l’empresa, Melcior Soler, va explicar ahir que mentrestant continuaran donant sortida a la fusta que recullen de les Gavarres i l’Ardenya enviant-la a Itàlia. Segons Soler, estan pendents de tancar per a la primavera tres o quatre viatges amb mercants per transportar unes 3.500 tones de biomassa en cada trajecte, amb destinació a les plantes de biomassa italianes per convertir la fusta en energia. Els vaixells sortiran del port de Palamós, des d’on han salpat ja diversos mercants que transporten estella forestal. Sense anar més lluny, la mateixa Enerfust XXI va contractar un servei a principi de l’octubre passat. Durant diversos dies es va portar la biomassa amb camions, es va apilar al port i després es va carregar al vaixell.

 

11.1.2011 – La Cambra de Sant Feliu dóna suport a la planta de biomassa de Cassà

El ple de l’ens aprova aquest posicionament per unanimitat sempre que respecti la normativa

SANT FELIU DE GUÍXOLS | DDG

El ple de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Sant Feliu de Guíxols s’ha posicionat a favor de la construcció d’una planta de cogeneració amb estella forestal a Cassà de la Selva, sempre i quan l’equipament s’ajusti al que preveuen les normatives urbanística, ambiental i sobre la salut de les persones, actualment vigents.
La resolució de la Cambra de Comerç ganxona s’ha adoptat per unanimitat, a proposta de la comissió d’ordenació del territori de la Cambra després d’haver analitzat el projecte presentat fa unes setmanes per l’empresa Enerfust XXI promotora d’aquest equipament, segons han informat fonts de l’ens.
La Cambra justifica el seu suport a aquesta iniciativa per diversos motius: d’una banda perquè posarà en valor les restes forestals provinents d’estassades, aclarides i podes, un fet que ajudarà a fer més productius els boscos i que també minimitza el risc d’incendis, han assenyalat les fonts. Per l’altra, l’entrada en servei de la planta pot contribuir a descentralitzar el sistema energètic, ja que produirà energia tèrmica per a les empreses situades al polígon industrial El Trust i generarà una quantitat electricitat equivalent al que consumeixen unes 15.000 famílies. Finalment, perquè la creació d’aquest equipament generarà nous llocs de treball.

 

9/10.2011 – La Cambra de Sant Feliu dóna suport a la planta de biomassa de Cassà

Revista del Baix Empordà- FRANCESC MATÉS

Medi Ambient

La futura planta de cogeneració energètica amb estella forestal de Cassà de la Selva, pionera a Girona, començarà a construir-se properament.

Cassà de la Selva tindrà la primera planta de biomassa de les comarques gironines. Servirà per generar energia a partir d’estella forestal.

D’una banda, això permetrà disposar d’una nova font energètica de les considerades netes. De l’altra,possibilitarà que tingui sortida bona part de la fusta que, hores d’ara, no es pot vendre i que, per tant, es queda al bosc. El projecte l’impulsa Enerfust XXI, una empresa formada per quatre socis locals, i ara mateix està en la fase final de tramitació. Si es segueix el calendari previst, les obres començaran el proper any.

El projecte de la planta de cogeneració amb biomassa forestal de Cassà va sorgir amb la intenció d’ocupar un buit important a les comarques gironines: donar sortida a les restes vegetals que poblen els massissos forestals, convertint-les en energia. Aquesta és, alhora, la gran diferència amb les incineradores. I és que mentre que la biomassa és un combustible net, en una incineradora es tracten residus tòxics. Fins ara, la biomassa que es genera als boscos amb prou feines s’elimina, i la manca d’una indústria capaç de donar-li ús ha fet que bona part d’aquesta quedi abandonada als boscos. Arran d’incendis o bé de l’episodi recent de la nevada, en molts casos la biomassa s’ha carregat en vaixells que han sortit del port de Palamós en direcció a les plantes de biomassa forestal d’Itàlia. Estem, doncs, davant d’un projecte que no només és necessari pel sector forestal, sinó també per fomentar les energies netes a la demarcació. Millorar el balanç de generació elèctrica amb fonts renovables és un dels objectius del govern, i el mateix Institut Català de l’Energia marca en aquest sentit un doble objectiu per al 2015: arribar a generar l’equivalent a 278 tones de petroli a l’any amb biomassa forestal i agrícola i aconseguir 51,4 megawatts de potència elèctrica instal·lada a l’any només amb biomassa. La resta ha de ser aprofitament tèrmic. Tot plegat té com a finalitat reduir la dependència energètica i també les emissions de CO2 a l’atmosfera, que són les principals causants del canvi climàtic.

A Cassà, la intenció dels promotors és tenir una instal·lació preparada per generar 7 megawatts de potència elèctrica i 30 de tèrmica, utilitzant exclusivament estella forestal procedent d’estassades, aclarides i podes dels boscos i de zones urbanes, i també de cultius energètics. La potència elèctrica equival al consum anual d’electricitat d’un poble de 10.000 habitants aproximadament, de la mida de Cassà de la Selva. Fa cinc anys que es va començar a dissenyar el projecte i ara ja està en la fase final de tramitació. L’Ajuntament de Cassà de la Selva ha tramitat l’expedient d’aquest projecte i compte amb els informes favorables dels diversos departaments de la Generalitat que hi estan implicats. D’aquesta manera, l’empresa preveu que podrà començar les obres a principis del proper any i que estarà en funcionament en el termini d’un any i mig. La planta es situarà just darrere del polígon industrial de El Trust, on l’empresa Enerfust XXI ja ha comprat els terrenys.

Amb seu a Cassà, la societat està formada pels empresaris locals Francesc Alameda i Narcís Pi i pels propietaris forestals de les Gavarres i Arbúcies Melcior Soler i Joan Garolera, respectivament. Segons expliquen, els motius pels quals s’ha decidit instal·lar la planta en aquest punt són els següents: “Per fer funcionar la planta necessitem 55.000 tones de fusta per convertir-la en estella forestal i, per tant, hem d’estar situats a prop de boscos importants perquè ens la puguin subministrar.” L’Ardenya, Cadiretes, les Gavarres, el Montseny i les Guilleries queden dins del radi d’acció de la planta, i així s’assegura la matèria primera. A més, cal que hi hagi una subestació elèctrica a prop i amb capacitat suficient per poder evacuar l’energia elèctrica que es generi. La proximitat amb la subestació que Endesa té a El Trust de Cassà ha estat un element decisiu també a l’hora d’escollir la ubicació final de la infraestructura, que s’hi connectarà a través de línies elèctriques soterrades.

La planta, doncs, estarà a cavall entre Cassà i Llagostera, allunyada dels dos nuclis urbans. El projecte inclou també diverses mesures correctores per reduir-ne l’impacte, en la línia del que s’està fent en altres països d’Europa. En aquest sentit, els promotors asseguren:“Complirem escrupolosament tot el que dicta la normativa i, fins i tot, farem un pas més enllà.” Sobre aquest punt, destaquen que el projecte incorpora l’aïllament acústic de cabines, edificis i elements com bombes i aerorefrigerants, així com silenciadors en tot el procés d’entrada i sortida d’aire, gasos i vapor. El sistema de neteja de gasos de combustió estarà equipat amb filtres per eliminar les partícules.

S’aplicarà la normativa que recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS) que ja ha adoptat la Unió Europea i Catalunya (Decret. directiva 50/2008 CE.) pel que fa a la qualitat de l’aire i l’atmosfera. A més, l’impacte paisatgístic es reduirà amb mesures correctores, com ara el soterrament d’instal·lacions, respectant els arbres de la zona que faran de pantalla. La planta principal farà 23 metres, dels quals 10 seran soterrats. Així, la planta s’elevarà 13 metres i la xemeneia 16 metres per sobre del sòl, quedant a la mateixa altura que les naus industrials de la vora. Pel que fa a la xemeneia, s’aplicarà el que diu la normativa per evitar qualsevol molèstia als nuclis veïns. Tot plegat es fa amb la finalitat que la planta no trenqui l’harmonia actual del paisatge, que els sorolls siguin mínims i que el projecte compleixi tots els requisits mediambientals i de respecte a la salut de les persones.

Objectiu doble

Avui dia, les plantes de biomassa tenen un objectiu doble per aprofitar millor el procés de generació energètica i ser més eficients ambientalment i econòmicament. Aixa doncs, aprofiten la conversió de la fusta en electricitat per tenir també un aprofitament tèrmic gràcies a la combustió de l’estella. L’energia calorífica que se’n desprèn es vendrà a les indústries properes a la planta, amb algunes de les quals ja s’ha arribat a acords. Per exemple, aquestes empreses faran servir aquesta energia per escalfar aigua, de manera que podran aprofitar aquesta calor sobrant per substituir l’ús de combustibles fòssils (com ara el gas) per tenir aigua calenta a un preu més barat. Aquesta altra finalitat no havia estat prevista en el projecte inicial, però la millora de la tecnologia i dels rendiments que estan experimentant les energies netes han permès incorporar-la. Tot s’ha d’aprofitar, fins i tot les cendres de la combustió, que es destinaran com a subproducte a la indústria del formigó ja que són cendres netes i naturals provinents de la fusta del bosc.

Gairebé tot és a punt per materialitzar el projecte i fer de Cassà el municipi pioner en plantes de biomassa d’estella forestal a les comarques gironines. Els primers treballs podran començar un cop s’hagi acabat la fase de tramitació. Cal tenir en compte que la Generalitat és molt exigent en aquests temes. De fet, el projecte haurà de tenir el vistiplau de la comissió territorial d’Urbanisme i del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, organismes que hauran de traspassar posteriorment els informes a l’Ajuntament de Cassà de la Selva perquè en faci l’aprovació inicial i doni la llicència corresponent.

Un cop s’hagi acabat de construir, la instal·lació donarà feina directa a 14 treballadors, i les previsions són que les tasques de recollida i transport de la matèria primera puguin generar cap a un centenar de llocs de treball més.

Què és la biomasa forestal?

La biomassa forestal és una de les energies netes més importants. Però, alhora, és l’energia menys desenvolupada a Catalunya, a diferència d’altres fonts com la solar o l’eòlica. Es tracta d’aprofitar l’energia que s’acumula en les restes vegetals sotmetent-la a uns processos per recuperar-la i transformar-la en energia. La biomassa d’estella forestal aprofita les restes vegetals del bosc que es generen arran de les neteges i aclarides que s’hi han de fer per mantenir-lo en bon estat: branques, troncs, arbustos, etc., així com els sobrants que es produeixen en la indústria de la fusta (com ara a les serradores, els fabricants de productes elaborats amb fusta o les indústries de suro i paper). Tot això es converteix en estella forestal, deixant-la a punt per cremar i generar el vapor que fa moure la turbina que produeix finalment l’electricitat. Aquest és el tipus de planta que es farà a Cassà, i que es podria comparar a gran escala amb les calderes domèstiques o de granges que ja funcionen amb biomassa, habituals des de fa anys i que s’han instal·lat en equipaments municipals com ara poliesportius (és el cas, per exemple, d’Arbúcies).

Altres tipus de fonts de biomassa forestal que es destinen a plantes són, per exemple, les restes agrícoles, provinents de conreus, o els cultius energètics (és a dir, conreus destinats expressament al subministrament de biomassa o per a la producció de biocarburants, que cada vegada s’han estès més a les gasolineres).

La biomassa forestal està classificada com a energia neta perquè es considera que té un balanç neutre d’emissió de CO2. És a dir, no emet cap tipus de contaminació suplementària. Si bé és cert que la planta emetrà gasos tractats a l’atmosfera, aquest volum de gasos és el mateix que la biomassa, per si sola o a través de qualsevol transformació, deixaria anar al llarg del seu cicle vital. Com que tampoc es generen altres gasos suplementaris ni tampoc s’hi afegeixen altres productes, es considera que el balanç és neutre. Per tant, se’l considera un recurs energètic net ambientalment, que no contribueix a augmentar l’emissió de gasos d’efecte hivernacle.

El sector forestal, pendent

Un dels grans beneficiats amb la planta serà el sector forestal. La gestió del bosc passa ara mateix per un dels seus pitjors moments, per una falta de rendibilitat que està posant en risc l’explotació del que representa un 60% del territori català. Avui dia, el preu de la fusta és el mateix que fa 25 anys. Davant d’aquesta realitat, molts propietaris han decidit no gestionar les seves parcel·les o bé no fer res més del que sigui estrictament necessari. Això ha comportat un abandonament del bosc i un creixement descontrolat de la massa vegetal, que té com a conseqüència directa un major risc d’incendis. Tot i que Catalunya és un gran consumidor de fusta, molta de la que s’utilitza s’importa. De fet, la que es produeix al país no troba compradors perquè l’orografia encareix la tala dels arbres i, a banda, no s’ha sabut donar una sortida industrial al producte. A més, molta de la fusta que creix no és de bona qualitat, sobretot en els boscos més mediterranis. La principal esperança en aquest sentit són les plantes de biomassa, com han reconegut associacions de propietaris com el Consorci Forestal de Catalunya i el Centre de la Propietat Forestal, que depèn del Departament de Medi Ambient i Habitatge, i també representants d’administracions locals i consorcis de gestió d’espais naturals, com ara el de les Gavarres mateix. L’aprofitament de la fusta per generar energia obre la possibilitat a un nou mercat que ara no existeix, el qual els propietaris poden aprofitar per donar sortida a una biomassa forestal que actualment ningú vol comprar.

Això servirà per revitalitzar un sector en decadència, donar un ús a la fusta de menys qualitat aprofitant-la per generar una energia neta, crear llocs de treball per extreure-la i, sobretot, tenir uns boscos nets. Aquesta és la millor prevenció per als incendis.

 

5.10.2010 – ENERFUST XXI envia 3.500 tones de fusta de la nevada cap a Itàlia

Els promotors de la planta de biomassa de Cassà de la Selva l’envien per l’estoc que tenen

Un vaixell carregat d’estelles de fusta de la nevada del passat 8 de març salparà avui del port de Palamós amb destinació a l’illa italiana de Sardenya, a una central de biomassa. En total, són 3.500 tones d’estelles que produiran electricitat per l’empresa italiana Enel, que anteriorment ja ha comprat tones de fusta procedents d’aquesta nevada que va incomunicar milers de persones a les comarques gironines. L’enviament, l’efectuen els promotors de la planta de biomassa de Cassà de la Selva, que compten amb un estoc molt important de fusta d’aquesta nevada.
Un dels promotors de la planta, Melcior Soler, ha manifestat que la companyia italiana està disposada a rebre més vaixells plens de fusta.

Els promotors de la planta de Cassà -que agrupa gestors forestals- han adquirit molta fusta de les nevades procedents de boscos gironins. En aquest municipi la trituren i des del passat dilluns en van començar a portar a cap al port de Palamós per anar carregant el buc que, en principi, avui posarà rumb cap a Sardenya. Com explica Soler, ells han comprat aquesta fusta i les tones que tenen d’estoc -la previsió és que la planta de biomassa de Cassà pugui estar en marxa en un any- les han venut a la companyia italiana. Si tot funciona bé, Enel està disposada a rebre més massa forestal, tant a Sardenya com en una altra planta de biomassa que té a Calàbria. Quant al preu que es paga per tones de fusta, Soler ha explicat que depèn de diferents aspectes: des del tipus d’arbre fins a si la fusta està més o menys seca.

Soler també és president de l’Agrupació de Defensa Forestal de les Gavarres i ha manifestat que en aquest massís encara hi ha tones i tones de massa forestal de la nevada per netejar: “S’han arreglat les vores dels camins i les franges de protecció contra incendi, però encara queda molt per fer” a l’interior dels boscos. El promotor de la planta de Cassà calcula que s’hi podran tractar unes 40.000 tones de fusta a l’any, molt inferior a les 200.000 que es calcula que es poden treure anualment dels boscos gironins, de manera que encara queden tones i tones per seguir enviant a Itàlia. Una activitat que, segons Soler, ja els han agraït des de les autoritats portuàries de Palamós.

Melcior Soler també ha volgut defensar l’activitat dels gestors forestals per mantenir els boscos en condicions òptimes i ha reconegut que és difícil guanyar-s’hi la vida ja que s’han de tenir grans extensions forestals.